ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Κοριτσια παμε μια βολτα στο γυναικολογο?



Η πρωτη επισκεψη στο γιατρο θα πρεπει να γινεται απο νεαρη ηλικια κ ειδικα μετα την πρωτη σεξουαλικη επαφη.
Οι μητερες θα πρεπει να φερουν από νωρις τις κορες τους σε επαφη με το γυναικολογο απο την ηλικια των 13 ετων για ενημερωση κ εμβολιασμο κατά του ιου HPV ο οποιος είναι ο κυριος παραγοντας για την αναπτυξη του καρκινου του τραχηλου της μητρας.
Από τον ιο HPV κινδυνευει κάθε σεξουαλικα ενεργη γυναικα ανεξαρτητου ηλικιας.
Αυξημενο κινδυνο λοιμωξης εχουν οι  γυναικες που ξεκινησαν σεξουαλικες επαφες σε νεαρη ηλικια,που εχουν πολλους σεξουαλικους συντροφους κ των οποιων οι σεξουαλικοι συντροφοι εχουν αλλους σεξουαλικους συντροφους.
Η μολυνση εμφανιζεται περισσοτερο σε γυναικες ηλικιας 15-26 ετων.
Υπολογιζεται ότι 8 στις 10 γυναικες θα εκτεθουν στον ιο καποια στιγμη της ζωης τους.
Η προτεινομενη ηλικια εμβολιασμου εναι 12-15 ετη λογω της καλυτερης ανοσιακης απαντησης κ γιατι η πιθανη ηδη εγκατεστημενη λοιμωξη είναι χαμηλη αφου οι περισσοτερες κοπελες αυτης της ηλικιας δεν εχουν ξεκινησει την σεξουαλικη τους ζωη.
Ο εμβολιασμος προτεινεται μεχρι την ηλικια των 26 ετων κ αφου εχει προηγηθει  ΠΑΠ-ΤΕΣΤ.
Αν κ οι Ελληνιδες εμφανιζονται ενημερωμενες για την αξια του εμβολιασμου κατα του καρκινου του της μητρας από μια προσφατη Πανελλαδικη ερευνα που πραγματοποιηθηκε από τον ομιλο εθελοντων κατά του καρκινου προκυπτει ότι
α) το 62,7% των Ελληνιδων δεν εχει εμβολιαστει
β)το 11,6% σκοπευει να εμβολιαστει ενώ το 13,9% εχει κανει το εμβολιο
Παντως 7 στις 10 Ελληνιδες γνωριζει ότι πλεον  το εμβολιο καλυπτεται από τα  ασφαλιστικα ταμεια κ 9 στις 10 αναγνωριζουν την αξια του εμβολιου


Συμπερασμα 6 στις 10 Ελληνιδες δεν εμβολιαζονται.


Ο γυναικολογος με τις συμπληρωματικες εξετασεις κ την ψηλαφηση μπορει να ανακαλυψει τα σημαδια καποιας παθησης στο πλαισιο της προληπτικης εξετασης.
Από την ηλικια των 40 ετων κ πανω ολες οι γυναικες θα πρεπει να κανουν την εξεταση της μαστογραφιας μια φορα το χρονο.
Πολλες γυναικες χρησιμοποιουν την ημερα των γενεθλιων τους ως ημερα εξετασης για να μην το ξεχνουν ….




Μια ακομη εξεταση που θα μας προτεινει ο γιατρος είναι το ΠΑΠ-ΤΕΣΤ. Συμβαλει  στην εγκαιρη διαγνωση κατά του καρκινου του τραχηλου της μητρας ο οποιος είναι ο δευτερος πιο συχνος καρκινος των γυναικων παγκοσμιως, με την υψηλοτερη θνησιμοτητα στις γυναικες ηλικιας 35-44 ετων. Συνηθως εξελισεται αργα κ δε συνοδευεται από συμπτωματα.
Υπαρχει η πεποιθηση ότι ολοι οι θανατοι από καρκινο του τραχηλου της μητρας θα μπορουσαν να ειχαν αποφευχθει αν οι γυναικες κ οι γιατροι τους τηρουσαν πιστα τις συστασεις  για κυτταρολογικο ελεγχο κ επανελεγχο στα καταλληλα χρονικα διαστηματα.


Καλα αποτελεσματα κοριτσια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Θα ηθελα να ευχαριστησω το γυναικολογο κο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ  για τη βοηθεια του κ τις συμβουλες του.



κειμενο 
Ιωάννα Κουφογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου