ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Please, mind the gap...

Οι ώρες αναμονής στο σταθμό των τρένων είναι ώρες αυτοψυχανάλησης. 

Κοιτάς γύρω τους ανθρώπους που περιμένουν πλάι σου και πλάθεις ιστορίες, μαντεύοντας τη ζωή τους. Προσωπικές, καθημερινές, ασήμαντες ιστορίες. 
Οι απουσίες και οι παρουσίες αποκτούν άλλη διάσταση εδώ, ανάμεσα στις ράγες που μοιάζουν να μην έχουν άκρη. 
Άλλοτε το ταξίδι λαχτάρα αντάμωσης… κι άλλοτε ταξίδι χωρισμού και αποχαιρετισμού…. 
Τα τρένα πάντα θα περνούν… και θα σ’ αφήνουν πίσω τους. Ιστορίες μικρές ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια σου. 
Οδύνη, χαρά, ελπίδα, μοναξιά… 

Τι γίνεται όμως όταν οι αποβάθρες αρχίζουν να αποκτούν… μυστήριο; 

Υπάρχει ένας μύθος που έρχεται από τη Σουηδία και αναφέρεται στο τρένο φάντασμα της Στοκχόλμης. Οι ιστορίες εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ΄80 όταν κάποιοι επιβάτες του Μετρό τις μεταμεσονύχτιες ώρες, ισχυρίστηκαν ότι είδαν το «silverpilen» (ασημένιο βέλος) να περνάει με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό το τρένο κατασκευάστηκε  στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 από αμάξια χρώματος ασημί. Θεωρητικά φτιάχτηκε μόνο ένα τέτοιο τρένο και βγήκε εκτός κυκλοφορίας πριν μερικά χρόνια. 

Μια παραλλαγή αυτού του μύθου θέλει εργάτες του υπόγειου σιδηρόδρομου να το έχουν δει σε εγκαταλελειμμένες στοές, και μια πιο μυστήρια αναφέρει ότι το τρένο σταματάει και επιβιβάζει κόσμο, ο οποίος εξαφανίζεται για πάντα ή επιστρέφει μετά από διάφορα χρονικά διαστήματα. Οι άνθρωποι αυτοί περιγράφουν άδειο το εσωτερικό του τρένου και κάποιες φορές αναφέρεται ότι έχουν δει επιβάτες φαντάσματα. 

Τέτοιου είδους θρύλοι δεν είναι αποκλειστικότητα της Σουηδίας.
Οι λαοί δημιουργούν
 ιστορίες για τα μεταφορικά μέσα, θεωρόντας τα ως μέσα για να περάσεις στην άλλη όχθη...

Στις μέρες μας βέβαια, ακόμα κι αν υπάρχουν αναφορές για τέτοιου είδους περιστατικά (όπως το τρένο-φάντασμα στο Σικάγο), η προφανής απάντηση είναι το ενδεχόμενο «χακαρίσματος». Μπορεί να μην είναι εύκολο να κινήσει κανείς ένα τρένο μέσω iPad, αλλά είναι στη «σφαίρα του δυνατού» να «χακάρει» κάποιος ένα δημόσιο σύστημα μεταφορών. 

Έχει αναφερθεί από έναν αμερικανό δημοσιογράφο ότι «στοίχειωσε το σπίτι» ενός εντελώς άγνωστου αναβοσβήνοντας τα φώτα σε αυτό. 
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο ενός γιοτ στη Μεσόγειο, ενώ άλλοι ερευνητές απέδειξαν ότι μπορούν να απενεργοποιήσουν τα φρένα δύο αυτοκινήτων. 

Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς αν είναι προτιμότερο το μυστήριο που κρύβουν οι αποβάθρες των παλιών ατμοκίνητων τρένων…



κείμενο & βίντεο: Ειρήνη Συκάλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου