ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Marinaleda: H πραγματοποίηση της ουτοπίας ή η δύναμη της ενότητας?


Η Marinaleda είναι ένα μικρό χωριό 3.000 κατοίκων στο κέντρο της Ανδαλουσίας.

Από το 1979 οι κάτοικοί της, με όπλο την ενότητα, δημιούργησαν και ζουν σε μια άμεση δημοκρατία, καλλιεργώντας μια έκταση γης, περίπου 17.000 εκταρίων, την οποία απέκτησαν μετά από 12 χρόνια αγώνων και δικαστικών διαμαχών. Εξάλλου η επιμονή υποστηρίζει ο δήμαρχός της Juan Manuel Sanchez Gordillo είναι επαναστατική.

Μετά την κατοχή γης, δημιούργησαν βιομηχανία ελιάς, λαδιού, πιπεριάς, αγκινάρας, σκόρδου. Με τα μέσα παραγωγής λοιπόν στα χέρια των εργατών,  κατάφεραν να έχουν εργασία για όλους, όχι εκμετάλλευση από τρίτους και ο πλούτος που παράγουν επιστρέφει τελικά στους ίδιους.

Σε επίπεδο ζωής ανέπτυξαν την κοινωνική ιδιοκτησία. Όλοι ανεξαίρετα, σε όλους τους τομείς εργασίας, κερδίζουν τον ίδιο μισθό, 47 € για κάθε εργάσιμη ημέρα, 6,5 ωρών εργασίας. Με απόφαση της συνέλευσης  δεν διανέμονται τα κέρδη, αλλά ότι περισσεύει επανεπενδύεται. Κατάφεραν έτσι την οικονομική και κοινωνική δημοκρατία. Με απόφαση της συνέλευσης, η ιδιωτική ιδιοκτησία έγινε δημόσια. Όταν οι νέοι θέλουν κατοικία, κάνουν αίτηση και το έδαφος τους διατίθεται δωρεάν, όπως και οι οικοδομικές εργασίες και η αρχιτεκτονική μελέτη. Οι νέοι προσφέρουν τη δική τους εργασία και πληρώνουν για ένα τέτοιο σπίτι 15€ το μήνα. Το πρότυπο είναι 90 τ.μ. κλειστός χώρος και 100 τ.μ. αυλή.

Με τον ίδιο τρόπο δημιούργησαν βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το κόστος για διαμονή και διατροφή των παιδιών είναι 12€ το μήνα. Αντίστοιχα εργάζονται για δημοτικές υποδομές, όπως πισίνες κ.λπ. (ετήσιο κόστος  εγγραφής σε πισίνα 3€). Για τις μεγαλύτερες ηλικίες έχουν ομάδες βοήθειας που στηρίζουν την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων. Όλ’ αυτά είναι δωρεάν. Όταν φτάνει το πανηγύρι του χωριού τον Ιούλιο, οργανώνουν μια συλλογική γιορτή. Η χαρά είναι δικαίωμα του λαού. 300-400 δημότες εργάζονται χωρίς αμοιβή, προσφέροντας φθηνό φαγητό και θεάματα δωρεάν.

Στην Ανδαλουσία και πολύ περισσότερο στη Marinaleda υπάρχει η μεγαλύτερη αναλογία πράσινου ανά κάτοικο.

Έχουν καταφέρει να λειτουργήσει ένα πρότυπο κοινωνίας στις σημερινές συνθήκες. Τίποτε δεν είναι αδύνατον, δεν είναι χίμαιρα ή ουτοπία. Τα όνειρα με τον αγώνα του κόσμου γίνονται πραγματικότητα.

Επισημάνσεις που προέκυψαν από την ομιλία του Juan Manuel Sanchez Gordillo
  • Οι γυναίκες είναι οι πλειοψηφία αυτών που συμμετέχουν και αγωνίζονται. Το πείραμα της Marinaleda δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την παρουσία των γυναικών. Όταν καταλαμβάναμε τη γη οι γυναίκες ήταν πρώτες, στην απεργία πείνας σταματούσαν τελευταίες.
  • Προωθούμε τις βιολογικές καλλιέργειες ώστε να αποτελέσουν τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής. Σήμερα έχουμε και παραδοσιακές λόγω του κόστους των βιολογικών.
  • Υπάρχουν ανεξάρτητοι μικροί αγρότες και μικρά μαγαζιά ποτέ όμως δεν θα συναινέσουμε να εγκατασταθεί ένα super market μιας πολυεθνικής.
  • Το παιδαγωγικό σύστημα υπάγεται στην κοινότητα της Ανδαλουσίας, αλλά παρεμβαίνουμε. Τα παιδιά από 0 - 17 ετών φοιτούν δωρεάν στη Marinaleda και μετά μπορούν να φύγουν για το Πανεπιστήμιο.
  • Υπάρχει θέμα μετανάστευσης προς την Marinaleda λόγω των καλών συνθηκών ζωής. Υπάρχει ένας μόνο περιορισμός: για να πάρει κανείς σπίτι πρέπει να έχει ζήσει και εργαστεί εδώ. Αν κάποιος, πάντως, θέλει να έρθει στην Marinaleda μπορεί, είναι ένας ανοιχτός τόπος.
  • Ανάλογα πειράματα εμφανίζονται και σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας: Μάλαγα, Σεβίλλη, Κάντιφ. Η καταστολή, όμως, είναι μεγάλη και ο φόβος των ανθρώπων υπαρκτός.
ΠΗΓΗ:
Juan Manuel Sanchez Gordillo, the famous communist mayor of Marinaleda speeks to Kostas Pliakos. Part of the interview appeard to the greek news paper Eleftheros Typos (1-7-2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου