ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ: MHN "KΛΕΙΝΟΥΜΕ" ΤΑ ΜΑΤΙΑ


''Μ' αρέσει μόνος να βαδίζω σε μονοπάτια με ορυζώνες κι αγριόχορτα τριγύρω, προσεκτικό το κάθε βήμα μου, καθώς γνωρίζω πως πατώ στη θαυμαστή τη γη. Τέτοιες στιγμές, η ύπαρξη είναι μια πραγματικότητα γεμάτη θάμβος και μυστήριο. Οι άνθρωποι συνήθως εννοούν θαύμα το να περπατάς στο νερό ή να πετάς στον αέρα. Όμως νομίζω πως το πραγματικό θαύμα είναι να περπατάς πάνω στη γη. Κάθε μέρα παίρνουμε μέρος σ' ένα θαύμα, που ούτε καν αναγνωρίζουμε: γαλανός ουρανός, άσπρα σύννεφα, πράσινα φύλλα και τα λαμπερά, όλο περιέργεια μάτια ενός παιδιού -τα δικά μας μάτια. Όλα είναι ένα θαύμα ''- Θιχ Νατ Χαν


Ο πλανήτης στα πρόθυρα «τρομοκρατικής» λειψυδρίας

Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες που δημοσιεύει η Guardian.
Ένας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη μας, αυτή τη στιγμή στερείται το πόσιμο νερό, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και με τα πρόσφατα στοιχεία της NASA.
Τα δεδομένα που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Irvin, έδειξαν ότι η Καλιφόρνια βρίσκεται στα πρόθυρα μιας “επικής” ξηρασίας, με δεκαεπτά αγροτικές κοινότητες να κινδυνεύουν να ξεμείνουν από νερό μέσα σε 60 ημέρες. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, αφού η υπηρεσία ύδρευσης ανακοίνωσε ότι δεν έχει αρκετό νερό και θα πρέπει να απενεργοποιήσει τις στρόφιγγες προς τις τοπικές υπηρεσίες. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους της Καλιφόρνια να μειώσουν τη χρήση νερού κατά 20%.
Η εν λόγω αμερικανική πολιτεία δεν αποτελεί μεμονωμένο παράδειγμα, το πρόβλημα έλλειψης νερού διευρύνεται όλο και περισσότερο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, λόγω αυξανόμενης ζήτησης για τη γεωργία, ενός πληθυσμού που συνεχώς αυξάνεται, όπως και εξαιτίας της παραγωγής ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τη Guardian, πέντε ακόμα μεγάλες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, βρίσκεται στα πρόθυρα της λειψυδρίας, λόγω σοβαρής ξηρασίας και η κατάσταση ενδέχεται να χειροτερέψει, καθώς η χώρα θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι. Ο Ιανουάριος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί στην πόλη και το νερό στην κεντρική δεξαμενή του είχε πέσει στο 20,9% της παραγωγικής της ικανότητας, το χαμηλότερο επίπεδο στην τελευταία δεκαετία.
Στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Η πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, αντιμετωπίζει τόσο σοβαρή έλλειψη που οι αρχές ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε μια περιοχή όπου ζουν 22 εκατ. άνθρωποι, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλης. Ο πρόεδρος Hassan Rouhani ανακοίνωσε πως πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας.
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η έλλειψη έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που το κράτος προέβη στη χρήση μη συμβατικών πόρων, όπως αφαλάτωση, επεξεργασία λυμάτων, συλλογή των όμβριων υδάτων και σπορά των νεφών. Σε ένα συνέδριο για το νερό, ο πρίγκιπας Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan δήλωσε: “Για εμάς, το νερό πλέον είναι πιο σημαντικό από το πετρέλαιο”.
Η Ιορδανία, η τρίτη στα χαμηλότερα αποθέματα νερού χώρα της Μέσης Ανατολής, αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων από τη Συρία. Η χώρα διανύει διακοπές ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης νερού. Ο πρίγκιπας Hassan, θείος του βασιλιά Abdullah, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας πόλεμος για το νερό και την ενέργεια θα μπορούσε να είναι πιο αιματηρός ακόμα και από την “Αραβική Άνοιξη”.
Στη Βόρεια Αφρική, οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν από την Αιθιοπία να σταματήσει την κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος στο Νείλο, υποσχόμενες να προστατεύσουν τα ιστορικά δικαιώματά της Αιγύπτου στο ποτάμι με “οποιοδήποτε κόστος”. Έκαναν έκκληση για μια μελέτη σχετικά με το εάν το εν λόγω έργο θα μειώσει τη ροή του ποταμού.
Περίπου 600 εκατ. άνθρωποι ζουν στη λωρίδα 2.000 χιλιομέτρων -η οποία εκτείνεται από το ανατολικό Πακιστάν διασχίζοντας τις ζεστές, ξηρές πεδιάδες της βόρειας Ινδίας και καταλήγοντας στο Μπαγκλαντές- μία από τις πιο έντονα αρδευόμενες περιοχές. Το 75% των αγροτών βασίζονται σε νερό από υπόγειες γεωτρήσεις.
Τέλος, η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι αυξανόμενος ανταγωνισμός σε θέματα νερού υπάρχει και στην Κίνα. Περισσότεροι από μισοί νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα αναμένεται να κατασκευαστούν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε πηγές νερού, απειλώντας έτσι τη γεωργία, όπως και τη βιομηχανία και τους κατοίκους.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου